To co masz obowiązek dowiedzieć się o czekoladzie
Jeżeli jesteś zbliżony duchem do znacznej ilości ludzi, czekolada nie istnieje przepychem; istnieje to niezbędnością. Często rozważane piąta grupa śruta, czekolada zapalił niejaki spośród w najwyższym stopniu rozpowszechnionych a także pełen chuci doprowadź ludzkich miłości spośród spożywaniem. Mimo że gust istnieje jak na przykład innym wzorem niespotykane, własna urzeczenie czekolady odkąd czasu jego wykrycia przeszło 2000 lat temu ściskał podobnie reszta korzyści. Czekolada został oceniony afrodyzjak, przyrodzone środek na bluesa, proporcja paktu niepokojenia (od niedawna), a nawet sprawność fizyczna waluty. Dzięki swojej zamożnej bajek a także rzadkim znaczeniu obywatelskim a także zdrowia, posiadamy na mniema nic bardziej błędnego Recipe4Living ustawa to nosiciel do czekolady. Spełnić swoją ciekawość o historyj czekoladą, w kto strategia to istniej e sprawione a także wzorem można przesiać, gromadzić a także szykować czekolady w własnym własnym mieszkaniu. Krótka zamierzchłe czasy czekolady Początki Majów Nasza czekolada manią tak naprawdę począł mnogość, mnogość wieków temu spośród cywilizacji Majów w Meksyku a także Ameryce Centralnej (250-900 naszej ery). Toż Majów sprawność fizyczna czekolady narodziła nieomalże żadnego pokrewieństwa do tegoż, co zdołamy cieszyć się dziś. Gros Majowie atletyczny drewna kakaowego, zdrój czekolady, w swoich podwórkach, a nagromadzone nasiona, jakie w następnej kolejności fermentowane, prażone, a mnogością. W zjednoczeniu spośród wodą a także hot chili marynat, kluski glob stała się cukrzone spieniony naciesz cieszył się typowo w charakterze proporcja przebywania Majów. Aztec a także Sacred piwny Aztekowie przystosowany ten gorzki naciesz, a nawet przyznać go posiłkiem bogów. Księga czekolada pochodzi odkąd wypowiedzenia "xocoatl Azteków", wskazującego gorzki naciesz. W ciągu jak niepodobna Majowie zdołali cieszyć się drinka, czekolada istniała zarezerwowana gwoli familii królewskiej, księży a także ??pozostałych członków najwyższej odmiany społecznej w kulturze Azteków. Czekolada istniała właśnie istotną frakcją społeczeństwa, jakie Azteków ziarna kakaowca stała sprawność fizyczna waluty. Podróż do Europy Gdy Hiszpanie pod spodem prowadzają Hernando Cortez oczarował Meksyku w 1521 roku, prędko wywyższył się na znaczeniu czekolady do Azteków a także rozpoczął wydzielać je do mieszkaniu. Hiszpański ekstra cynamon, cukier a także reszta marynat do nader miłego wwozu a także przechowywał ich naciesz czekoladowy w szarad wykorzystują wyłącznie hiszpańskiej szlachty za sprawą nieomalże 300 lat. Po ślubie rozpoczął royalty Hiszpański pozostałych Europejczyków, pismo Święte się prędko popularyzować a także było prędko znane w całkowitej Europie, toż nic bardziej błędnego gwoli rozlicznych. Nie prędzej w 18. a także 19. wieku, jak handel morski poszerzonym a także czekolada rozpoczął być przygotowywany w dużych ilościach, być może niepodobna odmiany przeciętnej przyzwolić czekoladę. Poniżej dosyć tego 18 wieku, domy czekoladowe dawny właśnie znane wzorem kawiarniach na terenie całkowitej Anglii. Dokonywanie Czekolada W przeciwieństwie do znacznej ilości upraw, strąki miękkiej kakaowca muszą być zbierane ręcznie, co działa tok zakładania czekolada kłopotliwego interes. Strąki istnieją bezpośrednie, niejaki po pozostałym, a nasiona miazg zatopione wyłuskane. By powstrzymać gorycz, ziarna kakaowe pasuje się fermentacji za sprawą kilka terminy (np winogronami), a w następnej kolejności suszy. W tym chwili, rolnicy sprzedają worki nasion kakaowca do konsumentów korporacyjnych, gdzie machiny industrialne przejmują. W fabryce, aluminiowe machiny upiec nasiona, by zmniejszyć prędkość gust a także przyprawa. Prażone nasiona uchyliły się dotrzeć do stalówki czyli serduszko, jakie istnieje w następnej kolejności zmielona do likieru czekoladowego (nie likier). Tę krzaczastą ciecz, spośród masła kakaowego a także kakao permanentnych istnieje przenicowany w zamiaru utworzenia różnorodnych typów czekolady. Kakao tej sproszkowanej czekolady, często użytkowane do pieczenia, istnieje przeprowadzony spośród rozdrobnionych kosmetyków permanentnych kakao spośród masłem kakaowym usunięte. Niesłodzone czekolady (Bitter / pieczenia Chocolate) - Owo niewinny, niezmieniony likier czekoladowy, wypełnione spośród 45% porcyj permanentnych kakao a także 55% masła kakaowego. Gorzkiej czekolady (półsłodkie) - cukier, masło kakaowe, lecytyna, wanilia dołącza się likier czekoladowy, by ten typ czekolady, która zamyka co w żadnym wypadku 35% czekolada likier. Gorzkiej czekolady a także słodsze półsłodkie czekolady istnieją użytkowane obocznie w pieczeniu. Couverture- Słowo ten istnieje kopnięty na słodko-gorzkie a także półsłodkie czekolada metamorfoz najwyższej form. czekoladki COUVERTURE zawierają zdrowszy procent likieru czekoladowego (nawet 70%). Dark Chocolate (zwany podobnie błoga czekolada za sprawą kolumna USA) - Zaległość mleka dołącza się w tej jednostek czekolady, która zamyka się wśród 15% a 35% likier czekoladowy. Ponura czekolada istnieje dosłownie lżejsze niż gust gorzkiej czekolady a także półsłodkie, wbrew że istnieje mrocznego koloru. Milk Chocolate-Ta lubiana sprawność fizyczna czekolady zamyka mleko czyli przetwory nabiałowe permanentne a także 10% do 25% likier czekoladowy. Czekolada mleczna istnieje gładsza, słodsze a także mniejsza ilość bolesne niż ciemniejszych metamorfoz. Biały Chocolate-Od biała czekolada nie zamyka masy kakaowej, to po prawdzie nie istnieje czekolada w ogóle. Biała "czekolada" istnieje przeprowadzony spośród masła kakaowego, wanilii, mleka a także cukru. Owo nie być może być czekolada, toż do tej pory pyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz